Objavljeno: 19. 6. 2023

Posodobljeno: 19. 6. 2023

Anonimna prijava omogoča zaposlenim, dobaviteljem in drugim soudeležencem v poslovanju podjetja, da prijavijo nepravilnosti ter predlagajo izboljšave delovne kulture ali obravnavajo druga vprašanja brez strahu pred povračilnimi ukrepi. Vzpostavitev kanalov za anonimno prijavo ni pomembna samo za poslovno kulturo vašega podjetja in dobrega počutja vaših zaposlenih, ampak tudi zagotavlja, da ste skladni z direktivo EU in zakonom o zaščiti prijaviteljev. Seveda ni vedno lahko spodbuditi zaposlene, da prijavijo svoje sume ali pomisleke glede napačnega ravnanja v organizaciji.

Pogosto je to posledica strahu, pa naj bo to strah pred povračilom, kot je zamuda pri napredovanju ali kakšni drugi vrsti diskriminacije, ali preprosto strah pred tem, da bi na delovnem mestu povzročili nemir.

Drug pomemben razlog, zakaj posamezniki oklevajo prijaviti nepravilno ravnanje, je pojav, imenovan "učinek opazovalca", kjer se ljudje odločijo, da ne bodo ukrepali pod napačno domnevo, da bo že nekdo drug.


Prednosti anonimne prijave:

Anonimna prijava pomaga ustvariti odprto komunikacijo, zagotavlja varen kanal za vaše zaposlene, da izrazijo pomisleke ali preprosto zahtevajo navodila ali pojasnila o določenih vprašanjih. Glede neprimernega ravnanja vemo, da 75 % zaposlenih sume raje deli z zunanjo stranjo kot z nadrejenimi. Zgoraj omenjeni strah pred povračilnimi ukrepi je tukaj resničen dejavnik, pri čemer anonimna prijava predstavlja dobro rešitev. Uvedba platforme za prijavo nepravilnosti, ki omogoča anonimno prijavo, ima tudi nekatere druge pomembne prednosti, kot je zaščita ugleda vaše organizacije, zmanjšanje fluktuacije zaposlenih in zagotavljanje, da vaša organizacije izpolnjujejo svoje zakonske obveznosti.


Kako spodbuditi anonimno sporočanje:

Spodbujanje zaposlenih k oddaji poročil (anonimnih), je lahko včasih izziv. Ključno je ustvariti kulturo zaupanja in preglednosti na delovnem mestu, ki se začne pri vrhu. To vključuje jasno komunikacijo, prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja, ter spodbujanje povezovanja in sodelovanja med sodelavci. Ključnega pomena je, da zaposlene obvestite o uvedbi novega kanala za prijave nepravilnosti in določite smernice za uporabo.


Zakaj uvesti platformo WHISTLEBLOWER za prijavo nepravilnosti?

Platforma za prijavo nepravilnosti je zelo učinkovito orodje za anonimno prijavo zaradi številnih funkcij, ki jih ponuja. V nasprotju s telefonskimi odprtimi linijami, e-pošto in fizičnimi kanali za prijavo, ki so stvar preteklosti in niso anonimni, ponuja programska oprema za prijavo nepravilnosti varen, šifriran način za anonimno prijavo težav.

Z našim strokovnim znanjem in izkušnjami lahko zagotovimo učinkovito in varno izvajanje postopkov, ki bodo vaši organizaciji omogočili, da doseže svoje cilje in se razvija v skladu z najvišjimi standardi poslovnega delovanja.