Aktualno

Približuje se rok za obvezno skladnost z zakonom ZZPri za vsa podjetja z več kot 50 zaposlenimi

Zakona o zaščiti prijaviteljev ZZPri, ki ureja področje prijave nepravilnosti že sedaj velja za vsa podjetja z več kot 250 zaposlenimi. Od 17.12.2023 pa bo zakon veljal za vsa podjetja z več kot 50 zaposlenimi.

Kaj morajo kadrovski strokovnjaki vedeti o prijavljanju nepravilnosti in zaščiti prijaviteljev

V organizacijah je vzpostavitev zaupanja med zaposlenimi in vodstvom ključnega pomena za zagotavljanje skladnosti z zakonom ZZPri ter etičnega in odgovornega poslovanja.

5 pasti zakona ZZPri, ki se jim lahko izognete z implementacijo storitev Lex Integra

Z našim strokovnim znanjem in izkušnjami lahko zagotovimo učinkovito in varno izvajanje postopkov prijave nepravilnosti, ki bodo vaši organizaciji omogočili, da doseže svoje cilje in se razvija v skladu z najvišjimi standardi poslovnega delovanja.

Kako spodbuditi zaposlene, da spregovorijo brez strahu?

Dandanes je uvedba anonimnega kanala za prijavo nepravilnosti nujna za vsa podjetja in organizacije, ki resno skrbijo za pozitivno delovno okolje.

Zakaj je e-pošta tvegan kanal za poročanje o nepravilnostih?

Številna podjetja se pri nastavitvi sistema za prijavo žvižgačev odločijo za preprost e-poštni naslov in nabiralnik za prijavitelje nepravilnosti. To možnost je mogoče hitro izvesti in je cenovno ugodnejša.

Kdo je prijavitelj oz. žvižgač?

Kaj sploh pomeni izraz “žvižgač”? Za Slovenijo gre za razmeroma nov pojem, ki prihaja iz prevoda angleške besede “whistleblower” in velikokrat neupravičeno nosi negativne konotacije.

Kakšne so prednosti uvedbe rešitve prijaviteljev za organizacijo

Z novim Zakonom o zaščiti prijaviteljev se organizacijam, tako javnim ustanovam, kot zasebnih podjetjem pojavila nova dolžnost in hkrati kazenska odgovornost.

Kdo je v podjetju lahko zaupnik?

Zaupnik je v okviru vzpostavitve kanalov za prijave nepravilnosti zelo pomembna oseba. Po zakonu je namreč edini, ki v podjetju ali organizaciji lahko spozna identiteto prijavitelja. Kot tak mora tudi sam predstavljati osebo z visoko etično in moralno integriteto.

Prihaja zakon ZZPRI

V Sloveniji je začel veljati nov Zakon o zaščiti prijaviteljev, ki je namenjen zaščiti javnega interesa in preprečevanju kršitev predpisov v delovnem okolju.

Prednosti uporabe platforme Whistleblower za organizacije

Največji izziv pri vzpostavljanju kanalov za prijavo nepravilnosti predstavlja zagotavljanje anonimnosti prijav.

Ostanite na tekočem!

Prijavite se na naše e-novice kjer vas bomo sproti obveščali o dogodkih in novostih v zvezi z zakonom ZZPri.